Het bedrijf Winkel van Sinkel is opgericht door de Duitser Anton Sinkel uit Cloppenburg en begon in 1822 als een stoffenzaak in Amsterdam. Door uitbreiding van deze zaak ontstond het eerste warenhuis van Nederland. De later in Utrecht gebouwde winkel van Sinkel vestigde de naam voorgoed .Deze winkel was een stuk uitgebreider en breder in assortiment dan de oorspronkelijke winkel in Amsterdam. Winkel van Sinkel is daarna een algemene term geworden voor winkels, waar van alles te koop is.
Winkel van Jülf Albers
Een bekende Winkel van Sinkel in Zwolle was de zaak van Jülf Albers aan de Lutteketraat . Jülf Albers richtte zijn winkel op in 1924. Na vijftien jaar werd het originele pandje te klein. Het werd samen met een huisje ernaast afgebroken, waarmee ruimte werd geschapen voor een voor die tijd modern gebouw. Aanvankelijk werd van alles verkocht, maar later specialiseerde de familie Albers zich in staalwaren en souvenirs. De collecties zakmessen en aardappelschilmesjes waren beroemd in de wijde regio. Befaamd waren ook de fopartikelen, zoals kunstdrollen, stinkbommen, nieskruid en de suikerklontjes met spin. Als je het laatste artikel in je koffie deed, smolt het suikerklontje waarna er een kunstspinnetje in je mok ronddreef. In 1995 werd herdacht dat Nederland vijftig jaar bevrijd was. Tijdens dit jubileum wemelde het van de Canadezen in Zwolle. Deze kochten zo’n beetje de hele voorraad souvenirs van Jülf Albers op.
Inbraken
De winkel had een grote etalage waarin veel artikelen werden getoond. Deze voorwerpen hadden in sommige gevallen zoveel aantrekkingskracht op criminelen dat deze de winkelruit insloegen en er met diverse objecten vandoor gingen. Er was zelfs een rampjaar waarin maar liefst zeven keer werd ingebroken. In een podcast van de lokale omroep vertelt Mary Albers dat een bezoeker van het aangrenzende café op een gegeven moment een aansteker nodig had , de winkelruit insloeg en vervolgens doodleuk de aansteker uit de etalage stal In de winkel van Sinkel bleef lange tijd de inrichting van de jaren vijftig hangen en onttrokken de eigenaren zich grotendeels aan nieuwe inzichten in die inrichting. Begin 1999 legde de kleinzoon van de oprichter het bijltje erbij neer. De nieuwe gebruiker van het pand aan de Luttekestraat 20 haalde toen de bezem door de inrichting.
Girbe Buist