Dit Zwolse zinnetje betekent “schommelen bij theetuin Thijssen”. De theetuin met populaire speeltuin lag aan de Willemsvaart, tegenover de Spoolderberg, op de hoek van de Ruiterlaan, en was vooral bekend om de lekkerste “dikke melk” van Zwolle. Dat was een geliefde lekkernij, die werd gegeten met suiker, beschuit en kaneel.

 

Theetuin met speeltuin

In 1826 komt Gerrit Jan Thijssen uit Heino naar deze plek om hier een boerderij annex herberg te exploiteren . In 1829 begint Thijssen ter plaatse een Theetuin, een tuin waar de Zwolse burgerij een gezellige middag/avond door kon brengen onder het genot van een al dan niet alcoholische versnapering. Bij een theetuin hoorde natuurlijk ook een theekoepel.

In een weiland naast de theetuin werd een speeltuin aangelegd om het geheel aantrekkelijker te maken voor gezinnen met kinderen. Een bezoek aan de speeltuin was een feest voor de jeugd. Je kon er schommelen, van de glijbaan glijden en wippen. Bovendien  bouwde Thijssen  als extra attractie langs de Willemsvaart nog een theekoepel met vensters. Hier konden de ouders naar langsvarende schepen kijken en hun spelende kinderen beter in de gaten houden.

 

Vaste verbinding

Vanaf de toenmalige Veerallee kon je alleen met een voetveer bij Thijssen komen. Dit was voor enkele bewoners uit de omgeving aanleiding om het initiatief te nemen voor een  vast verbinding naar de overkant. Deze brug over de Willemsvaart werd in 1856 gerealiseerd en kreeg als naam de Spoolderbergbrug. In de volksmond heette deze brug al snel Thijssenbrugje, mede omdat steeds meer bezoekers via deze weg de weg naar de theetuin vonden. In 1871 werd het Thijssenbrugje vervangen door een nieuw brug “nieuwe Spoolderwegbrug”.

De tweede generatie, Theunis Thijssen, maakte van de uitspanning een echte familietuin, waar steeds meer ouders met kinderen, vooral op zaterdag en zondag hun tijd doorbrachten.

Verminderde belangstelling

In de eerste dertig jaar van de 20ste eeuw heeft Theetuin Thijssen nog een bloeiend bestaan gehad. Nadat de eerste IJsselbrug in 1930 was geopend, waarbij tevens een nieuwe weg naar de rivier was aangelegd en de oude brug was afgebroken, veranderden de tijden en kwam de Theetuin wat buiten de route te liggen. De belangstelling voor Theetuin Thijssen verminderde en in 1937 sloot de laatste uitbater Hennie Thijssen de uitspanning. De gerestaureerde theekoepel op een heuvel aan het begin van de Ruiterlaan herinnert nog altijd aan de Theetuin. Deze wordt nu als vakantiehuisje verhuurd.

 

 

Girbe Buist