Er zijn zoveel beweringen, die als zoete koek geslikt worden Aan de andere kant zijn er veel onwaarschijnlijk feiten, die men maar moeilijk kan geloven.

Wat is feit en wat is fabel ?

In deze blog onderzoek ik het waarheidsgehalte van diverse stellingen,

  1. Meditatie is veilig en heeft totaal geen bijwerkingen- fabel

Mediteren lijkt volledig onschuldig en rustgevend, maar veroorzaakt vaak juist de aanmaak van het stresshormoon cortisol.Normaal zoek je afleiding als je gestresst bent. Je gaat lekker borrelen met je vrienden, je gaat een mooi boek lezen of je maakt een strandwandeling.

Daar knap je meestal van op, hoe kortstondig ook. Dat komt omdat je hersenen met deze bezigheden bewust worden afgeleid. Als je leuke dingen doet hebben de hersenen geen ruimte om te zeuren over een vervelende baan, een onaangename vriendin of een hoge hypotheek. Ga je daarentegen mediteren om tot rust te komen, dan is het risico groot dat je gedachten je een uur lang volledig overspoelen, omdat je totaal geen afleiding toe laat.

Niet zo vreemd dat veel mensen zich tijdens en na een meditatiesessie onrustiger en meer down dan ooit voelen. Meditatie heeft dus niet altijd een positief effect, maar kan juist stress en depressie in de hand werken. Een andere misvatting is dat meditatie goed is voor iedereen, Dat is wetenschappelijk nooit bewezen. Datgene wat jou voedt kan een ander persoon juist vergiftigen. Gebaseerd op individuele kenmerken  is er een groeiend besef dat meditatie op iedereen een ander effect heeft.

Zelfs met grote groepen onderzochte mensen, die leden aan depressiviteit, ontdekten wetenschappers zeer uiteenlopende resultaten, waarbij de ene depressieve persoon wel baat bij meditatie bleek te hebben en de ander totaal niet. Het is dus zaak om de vinger aan de pols te houden als je besluit te gaan mediteren, en goed op te letten wat de effecten voor jou zijn.

  1. Een Computer-algoritme uit de Verenigde Staten kan een scheiding voorspellen op basis van een analyse van de stemmen van de partners– feit

Met een trefkans van 79 % kan een Amerikaanse computer voorspellen of een huwelijk een succes wordt of gedoemd is om te mislukken. Dat doet de computer door het stemgeluid van beide partners te analyseren.

Dit computerprogramma is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Utah en analyseert de akoestische kenmerken  zoals intensiteit en timbre van de stemmen

De effectiviteit van het computerprogramma werd vergeleken met die van relatietherapeuten. De onderzoekers analyseerden 100 relatietherapiegesprekken en keken vijf jaar later of de huwelijken stand hadden gehouden of inmiddels waren beëindigd.

Uit dit onderzoek bleek dat de voorspellingen van de computer betrouwbaarder waren dan die van de relatietherapeuten. Het onderzoeksteam wil nu een computerprogramma ontwikkelen dat non verbale  en gesproken informatie in relaties kan verwerken. Met dit hulpmiddel hoopt het team dat zij de effectiviteit van relatietherapie kan verbeteren.