De Roemeen Vlad Dracula was veruit de meest moorddadige heerser van zijn tijd. De Ierse schrijver Bram Stoker liet zich bij de keuze van zijn hoofdpersoon voor zijn roman Dracula naar alle waarschijnlijkheid inspireren door deze historische figuur, die wegens zijn wreedheid en gewelddadig optreden niets onderdeed voor Stoker’s literaire creatie. 

Vlad III  werd geboren in 1431 in de belangrijke stad Sighisoara. Hij was de derde zoon van  Vlad II van Walachije en was lid van de Hongaarse “Orde van de Draak” die vocht tegen de Turken. Vlad II werd Dracul genoemd , wat een Roemeens  woord voor Draak is. Vlad III werd Dracula genoemd: de zoon van de draak.  Vlad vluchtte rond 1462 naar Transsylvanië nadat hij een oorlog tegen de Turken had verloren. Daar kreeg hij de bijnaam Tepes (de spietser) omdat hij mensen, die zijn land betraden spietste. 

De slachtoffers werden op een houten staak gezet, die via hun anus het lichaam inging. Omdat ze rechtop zaten  op de lange staak en geen kant op konden zakten ze steeds een beetje verder naar beneden. Hierdoor ging de staak door de ingewanden heen en kwam het vaak ergens anders weer uit het lichaam. Het kon wel dagen duren  tot het slachtoffer stierf. De lijken bleven ter afschrikking buiten hangen. 

Vlad Tepes alias Dracula van Roemenië stierf in 1476 onder mysterieuze omstandigheden. Zijn graf bevindt zich in het klooster van Snagnov. Het is een misverstand dat Stoker het hele Draculaverhaal gebaseerd zou hebben op Vlad Tepes. Het verhaal rond de vampier was al in grote lijnen uitgetekend toen Stoker op de historische Dracula stootte