In 2003 bouwden de kunstenaars Martin en Inge Riebeek in opdracht van de gemeente Houten de verbindingsweg tussen de Rondweg van Houten en de Rijksweg A 27 om tot een landingsbaan voor buitenaardse ruimteschepen.

De “landingsbaan voor buitenaardse culturen” was een initiatief van de Junior Kamer Kromme Rijn en kostte een kwart miljoen euro. De kamer, een organisatie in en rond Houten, die zich onder andere inzet voor goede doelen, wilde de twee rotondes daarmee opvrolijken, met instemming van het gemeentebestuur.

Het kunstwerk bestaat uit een betonnen “UFO-platform met blauw licht dat spiegelt in kunststof op de westelijke rotonde en een met schijnwerpers verlichte verkeerstoren op de oostelijke rotonde. Beide rotondes bevinden zich aan weerszijden van de A27. Langs de 500 meter lange weg daartussen staan halogeen lampen, die fel licht uitstralen.

Op het UFO-platform staat een knoert van een hoofdletter U. Dit slaat niet alleen op de term UFO. Maar heeft volgens de kunstenaars ook te maken met beleefdheid. De verkeerstoren seinde oorspronkelijk in twee kleuren. Blauw betekende  dat een inkomende UFO even moest wachten en wit betekent dat er geland kon worden. Dit was afhankelijk van de hoeveelheid verkeer op de A27. Rijkswaterstaat gaf later aan dat het blauwe licht voor een zwaailicht aangezien kon worden en daarom wordt er nu alleen nog wit licht gebruikt. Bij de rotonde staat een speciaal verkeersbord dat automobilisten waarschuwt.

In 2014 kreeg Houten alweer spijt van haar intergalactische gastvrijheid. De halogeenlampen gebruikten wel erg veel stroom en dus besloot het gemeentebestuur de lampen voor het grootste deel van de dag uit te schakelen. Om het kunstwerk te bezichtigen moet je even de A27 op en af.

Dit jaar is de UFO-landingsbaan tot een van de 100 sleutelkunstwerken van Nederland uitgeroepen. Dat zijn kunstwerken die artistiek, ruimtelijk en maatschappelijk van belang zijn of zijn geweest voor Nederland.