Dit was de lijfspreuk van Herman Brood, die in Zwolle nooit zijn draai heeft kunnen vinden, maar zijn roots nooit heeft verloochend. Zelf gaf Herman dikwijls aan dat wie hem wilde leren kennen, naar Zwolle moest komen. Hij had een haat-liefde verhouding met de blauwvingerstad, waar hij zijn jeugd doorbracht en waar hij ook later regelmatig terugkwam voor bezoek aan vrienden. Herman Brood is in Zwolle geboren op 5 november 1946 en groeide op in de wijk Pierik.

 

Veelzijdig muzikant

School was niet aan hem besteed. Liever speelde hij piano. Hij groeide uit tot een veelzijdig muzikant, kunstschilder, acteur en auteur. Hij speelde in de bekende bluesband Cuby and the Blizzards en begon later zijn eigen succesformatie Herman Brood & His Wild Romance. Brood onderscheidde zich door zijn kenmerkende rauwe , ongepolijste zangstem en muzikale diversiteit. Hij was de Nederlandse belichaming van het levensprincipe Seks, Drugs & Rock ‘n’roll

.

Kunstschilder

Op latere leeftijd werd hij steeds actiever als kunstschilder en produceerde meer dan 800 schilderijen. De keuze voor primaire kleuren kwam  grotendeels voort uit noodzaak, omdat hij kleurenblind was. Vaak bracht hij met zwarte verf letters aan op zijn werk. De handtekening “brood”

vormt een opvallend onderdeel van zijn schilderijen. Brood bleef daarnaast actief in de muziek.

Hij was jarenlang een stevige gebruiker van drugs en alcohol  en werd beroemd met zijn openlijke uitspraken in de pers over seks en drugsgebruik. Hij genoot van alle aandacht en werd de bekendste harddruggebruiker van Nederland: de “nationale knuffeljunk”.

 

Zelfmoord

Door het gebruik van alle mogelijke genotmiddelen was zijn lichaam tegen 2001 geheel uitgeleefd. Pogingen om af te kicken hadden geen succes. Op 11 juli 2001 om 13.28 uur sprong hij vier maanden voor zijn vijfenvijftigste verjaardag van het Amsterdamse Hiltonhotel af met in zijn binnenzak een briefje waarop onder meer stond “maak er een feest van”.

In de periode kort na zijn dood ontstond er een levendige handel in schilderijen en zeefdrukken van Brood, waarbij ook vervalsingen opdoken. Herman Brood heeft het leven ten volle geleefd. In het Herman Brood museum aan de Blijmarkt vind je nu nog een overzicht van het roerige leven van deze bekende Zwolse artiest. De bezoeker krijgt middels  foto’s, schilderijen, voorwerpen, film en geluid een inkijkje in het leven van Herman. Er zijn ook persoonlijke items van Brood zelf te zien zoals nooit eerder vertoonde foto’s, door hem beschilderde gitaren, kledingstukken, schildersmateriaal en zelfs zijn spuitnaalden.

 

Girbe Buist