Oudere Zwollenaren zullen zich ongetwijfeld deze slogan van de firma Bervoets herinneren. Bervoets was een kledingzaak, die begin twintigste eeuw was gevestigd in het pand waar nu Parfumeriezaak Douglas is gevestigd (Diezerstraat 7). De firma gebroeders Bervoets werd in 1895 opgericht door GJ Bervoets, JA Bervoets en MG Bervoets. Zij vestigden hun eerste zaak in heren- en kinderkleding te Sneek. Na enige tijd  namen zij bestaande zaken over in Zwolle, Kampen en later Apeldoorn. Iedere broer beheerde een zaak. GJ Bervoets vestigde zich in Zwolle, waarheen ook het hoofdkantoor werd verplaatst. Het bedrijf groeide uit tot een groot concern met filialen verspreid over het gehele land. In 1907 besloot de firma Bervoets de fabricage van een deel van de door haar verkochte kleding zelf ter hand te nemen en bouwde zij een fabriek in Sneek. In het begin werd hier vooral bedrijfskleding en wasbare kinderkleding geproduceerd.

 

Nieuwe fabriek

In 1921 deed zich de gelegenheid voor om een groot modern fabrieksgebouw in Rotterdam te kopen en verhuisde het productiebedrijf van Sneek naar de Maasstad . Ook werd hier het hoofdkantoor gevestigd. In 1914 telde het bedrijf veertien filialen in het land met 1500 werknemers Uit deze cijfers blijkt wel dat het bedrijf een belangrijke speler in de Nederlandse kledingbranche was. Bervoets nam volgens Aranka Wijnbeek en Herman Aarts in de publicatie “Honderd jaar Zwollenaren en hun Winkels”  (Als de Dag van Gisteren)  een tussenpositie in tussen de goedkope confectiekleding en de kleermaker. Er werd “kleermakerskwaliteit ”geleverd, maar de kleding werd aangepast aan de wensen van de klant. Zonder lange wachttijden en goedkoper dan de kleermaker.

Gevelstenen

In het voormalig pand aan de Diezerstraat 7 waar Bervoets was gevestigd zijn nog drie gevelstenen ingemetseld met de stadswapens van Rotterdam, Zwolle en Sneek. Deze stenen  zijn volgens de website Zwolle in beeld.nl oorspronkelijk afkomstig uit het nieuwe pand dat na een brand in 1922 werd gebouwd. Het wapen van Sneek verwijst naar de stad waar het bedrijf ooit werd opgericht, het wapen van Rotterdam verwijst naar het nieuwe hoofdkantoor van het bedrijf en het wapen van Zwolle naar het filiaal dat in onze stad was gevestigd. In 1949 heeft het pand nog een complete verbouwing ondergaan en zijn de drie gevelstenen weer in de gevel teruggeplaatst.

 

Girbe Buist