Dit zegt een Zwollenaar over iemand die flaporen heeft. Marcel Overbeek beschrijft in zijn publicatie Gevelstenen in Zwolle de nieuwe gevelsteen in de zijgevel van het pand Grote Kerkplein 14. Deze gevelsteen is gemaakt door steenhouwer Henk Beernink en is  aangebracht in februari 1980 met de voorstelling van een ooievaar (eileuver). Dat gebeurde naar aanleiding van het jubileum van carnavalsvereniging “de Eileuvers”, die op 14 september 1979 22 jaar bestond ( 2 x 11 jaar).

 

Gevelsteen

In het kader van dit jubileum overhandigde de voorzitter Jos Heiniges  aan burgemeester J Drijber als cadeau het ontwerp van een gevelsteen. De voorstelling van de gevelsteen is gemaakt door Teun van der Veen in overleg met de Vrienden van de Stadskern. Op de eigentijds vormgegeven steen is een ooievaar te zien met de tekst”1957-1979- 22 jaar carnavalsvereniging de Eileuvers”. Eileuver is Zwols voor ooievaar. Op de hoek van het Grote Kerkplein en de Praubstraat stond aanvankelijk een oude bakkerij, maar die is in 1960 in het kader van de nieuwbouwplannen van het stadhuis gesloopt. Eind jaren zeventig is dit pand in oude stijl herbouwd en in 1980 van de nieuwe gevelsteen voorzien.

 

Carnavalsvereniging

Zoals beschreven in de publicatie” Zwolle mijn stad; vroeger en nu (2001)” werd Carnavalsvereniging De Eileuvers in 1957 door Zwolse katholieken opgericht Onder de naam Bennos I ging Ben ten Koppel als de eerste Prins Carnaval van Zwolle de geschiedenis in . Er kwam een organisatie met een bestuur, een Hof, een door oud-prinsen gekozen Prins, een Raad van Elf en een eigen boerenkapel. De Eileuvers hebben ook de naam Sassendonk bedacht, waarmee Zwolle  jaarlijks tijdens carnaval wordt getooid. In 1969 ontstond de traditie waarbij tijdens het Carnaval de stadssleutel  wordt overgedragen aan de Stadsprins. De Eileuvers hebben in de loop der tijd in Zwolle gezelschap gekregen van vele andere carnavalsverenigingen. De Stadsprins is echter volgens goede traditie altijd afkomstig uit de gelederen van de Eileuvers. Het Carnavalsseizoen  begint  op de  “elfde van de elfde”(november) en duurt tot aswoensdag, de eerste dag van de jaarlijkse veertigdaagse vastentijd.

 

Girbe Buist