Wie ergens leven in de brouwerij brengt, vrolijkt een saaie situatie op door zijn aanwezigheid. Waarschijnlijk werd met deze uitdrukking in origine gedoeld op het feit dat vroeger brouwerijen in de winter vaak werden stilgelegd. Omdat in dat seizoen met de temperatuur ook het biergebruik ging dalen: was het koud dan dronken de mensen eerder bisschopswijn en jenever dan bier. De stille tijd werd in de brouwerij benut om reparaties te verrichten, en pas met het naderen van het voorjaar kwam er weer “leven in de brouwerij”.

 

Jan Steen

Volgens anderen is de uitdrukking ontstaan uit een verhaal dat werd verteld over de schilder Jan Steen. Steen kreeg van zijn vrouw het verwijt dat er te weinig gebeurde in de door haar man in Delft geëxploiteerde brouwerij. Hij kocht daarop een aantal levende eenden en liet die rondzwemmen in de ketel van de brouwerij.

De voormalige bierbrouwerij “De Witte Leeuw” in Zwolle stond aan de Diezerstraat 58 .

Dit is te zien aan de gebeeldhouwde biervaten aan de weerszijden van het raam boven de daklijst en aan de gevelsteen vlak boven de ingang,

Het gebouw is in 1666 gebouwd in opdracht van bierbrouwer Albert Brouwer om dienst te doen

als bierbrouwerij.

 

De witte Leeuw

Al in 1560 was er een bierbrouwerij in Zwolle met de naam “de Witte Leeuw” Waarschijnlijk stond die bierbrouwerij niet ver van deze vandaan.

Het is niet helemaal zeker tot wanneer “de Witte Leeuw” als bierbrouwerij heeft bestaan, maar vanaf 1820 kwam de likeurstokerij Doyer & van Deventer in het pand. In 1873 verhuisde deze stokerij naar de Oude Vismarkt.

In 1900 werd de winkelpui verbouwd omdat er een nieuwe winkel in kwam, de bont en hoedenwinkel van Adam Hendriksen. Hij liet zijn naam en ook het woord “hofleverancier” boven de ingang zetten.

De hoedenzaak werd in 1989 gesloten. Later kwam er een vestiging van de parfumketen ICI Paris XL in het pand

Onder het middelste raam van de eerste verdieping is te zien waarom het pand “de Witte Leeuw ”heet. Er staat namelijk een witte leeuw .De leeuw heeft een blauwe bal onder zijn poot.

Dat is een verwijzing naar Blauwvingers, de bijnaam van de Zwollenaren.

 

Girbe Buist